Składniki potrzebne na kluski z kaszy gryczanej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (wystudzonej),
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- szczypta soli,
- pieprz,
- 100 g mielonego twarogu,
- 2 plastry boczku,
- 1 cebula, masło klarowane do smażenia.
Jak zrobić kluski z kaszy gryczanej?
Ugotowaną kaszę razem z twarogiem rozgnieść widelcem, dodać jajko, sól, pieprz oraz obie mąki i zagnieść ciasto.
Uformować z niego wałeczki i kroić kluski. Wrzucać je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 8 minut.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Podawać z nimi gorące kluseczki.
Uformować z niego wałeczki i kroić kluski. Wrzucać je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 8 minut.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Podawać z nimi gorące kluseczki.