Dziś prezentujemy kolejny raz smak tradycji - domowe kluski z surowych ziemniaków podawane ze skwarkami. Jak ze przyrządzić?
Składniki na kluski z surowych ziemniaków
- 2 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 1/2 kg mąki,
- 1 kg boczku wędzonego (surowego),
- 2 cebule,
- sól.
Jak przygotować domowe kluski ziemniaczane?
Zetrzeć ziemniaki na tarce. Odcisnąć z masy wodę, a powstałą mączkę dołożyć do ziemniaków. Dodać jajka, mąkę, wyrobić ciasto. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli.
Zamoczoną w zimnej wodzie łyżką nakładać do niej kluski.
Kluski są gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Pokroić drobno boczek, przesmażyć i dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać tym kluski. Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.