Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- sól
Składniki na farsz:
- 4 łyżki oliwy
- 4 duże cebule
- sól
- pieprz
- 1 żółtko
Jak przygotować knysze z cebulą?
Drożdże utrzeć widelcem z cukrem i mlekiem, dodać 4 łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać resztę składników i zagnieść energicznie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Cebulę posiekać w kostkę, podgrzać na suchej patelni, poczekać, aż zmięknie i zacznie żółknąć, a następnie wlać olej i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję cebuli. Pierogi sklejać w trójkątny kształt, bardzo dokładnie, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec 10–20 minut w temperaturze 180–200°C, aż nabiorą brązowego koloru.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala
Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję cebuli. Pierogi sklejać w trójkątny kształt, bardzo dokładnie, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec 10–20 minut w temperaturze 180–200°C, aż nabiorą brązowego koloru.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala