StoryEditorPrzepisy

Przepis na kokardki z truskawkami, chilli i sosem balsamicznym

13.06.2020., 12:06h
Makaron z truskawkami? Ależ oczywiście! Do tego nutka chilli, odrobina octu balsamicznego oraz szczypta świeżo startego parmezanu i letni obiad mamy gotowy. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na kokardki z truskawkami, chilli i octem balsamicznym

  • 200 g makaronu kokardki,
  • 300 g truskawek,
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 50 g startego na małych oczkach parmezanu,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować danie?

Truskawki obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło i wyłożyć na nie truskawki.

Dolać ocet balsamiczny, dodać chilli i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje się mało słodki, można dodać odrobinę miodu. Sosem polać ugotowany wcześniej makaron.

Przed podaniem posypać danie startym parmezanem.

Warszawa
7°C
Zachmurzenie umiarkowane
wi_00
pt.
wi_00
7°C
3°C
sob.
wi_00
15°C
3°C
niedz.
wi_00
21°C
10°C
pon.
wi_00
20°C
11°C
wt.
wi_00
18°C
12°C
09. kwiecień 2025 07:16