Składniki potrzebne na kokardki z truskawkami, chilli i octem balsamicznym
- 200 g makaronu kokardki,
- 300 g truskawek,
- 1/2 łyżeczki papryki chilli,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 50 g startego na małych oczkach parmezanu,
- łyżka masła,
- sól, pieprz.
Jak przygotować danie?
Truskawki obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło i wyłożyć na nie truskawki.
Dolać ocet balsamiczny, dodać chilli i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje się mało słodki, można dodać odrobinę miodu. Sosem polać ugotowany wcześniej makaron.
Przed podaniem posypać danie startym parmezanem.
Dolać ocet balsamiczny, dodać chilli i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje się mało słodki, można dodać odrobinę miodu. Sosem polać ugotowany wcześniej makaron.
Przed podaniem posypać danie startym parmezanem.