Składniki potrzebne na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 1/2 kalafiora,
- 3 jajka,
- bułka tarta,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 garści słonecznika,
- szczypta soli,
- pieprz biały,
- tłuszcz do smażenia.
Jak przygotować danie?
Kaszę opłukać na sitku i gotować w szklance wody. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i gotować około 8 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Do ugotowanej kaszy dodać podprażone ziarna i wymieszać, dzięki czemu słonecznik zmięknie. Następnie dodać kalafior, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, przyprawy. Wymieszać.
Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Do ugotowanej kaszy dodać podprażone ziarna i wymieszać, dzięki czemu słonecznik zmięknie. Następnie dodać kalafior, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, przyprawy. Wymieszać.
Z masy formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Katarzyna Kosmala