Składniki potrzebne na kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki,
- 1 kostka masła,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki kardamonu.
Składniki na piankę:
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 170 g cukru pudru,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 120 ml oleju, 500 g borówek amerykańskich.
Jak przygotować ciasto?
Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. 2/3 wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić. Pozostałe umieścić w zamrażarce. Po około 30 minutach ciasto należy podpiec przez około 25 minut w temperaturze 180°C, a następnie schłodzić.
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, budyń, olej. Pianę przełożyć na wystudzony spód, wyrównać, posypać borówkami. Zetrzeć zmrożoną resztę ciasta na tarce, przysypując nim borówki. Piec 40–45 minut w temperaturze 180°C. Kroić, gdy przestygnie. Posypać cukrem pudrem.
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, budyń, olej. Pianę przełożyć na wystudzony spód, wyrównać, posypać borówkami. Zetrzeć zmrożoną resztę ciasta na tarce, przysypując nim borówki. Piec 40–45 minut w temperaturze 180°C. Kroić, gdy przestygnie. Posypać cukrem pudrem.