Składniki potrzebne na kruche ciasto z porzeczkami i lodami
Składniki na ciasto:
- 5 żółtek,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 kostka masła.
Składniki na masę:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 3 szklanki czarnej porzeczki,
- 2 budynie waniliowe,
- 1/2 szklanki oleju.
Do podania: lody waniliowe lub śmietankowe.
Jak przygotować ciasto?
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić co najmniej godzinę w lodówce.
Trzy czwarte ciasta wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (o standardowych wymiarach). Ciasto zapiekać 15 minut. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, olej oraz sypkie budynie. Na podpieczone ciasto wyłożyć tak przyrządzoną pianę.
Umyte, osuszone owoce ułożyć na pianie, lekko je docisnąć. Na tarce zetrzeć resztę ciasta. Piec 40–45 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zrumieni.
Wystudzony placek, ale jeszcze ciepły, podawać z lodami.