StoryEditorPrzepisy

Przepis na kugel ziemniaczany

10.10.2019., 12:10h
Czas na kuchnię żydowską! Podstawą tej kuchni jest przestrzeganie zasady koszerności, według której potrawy możemy podzielić na koszerne, czyli czyste i trefne. Bez wątpienia kugel ziemniaczany należy do tej pierwszej grupy. Przekonaj się sam!

Składniki na kugel ziemniaczany

  • 8 surowych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • masło lub olej do wysmarowania formy i zeszklenia cebuli


Jak wykonać potrawę?

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito. Cebulę obrać. Jedną z nich zetrzeć na tarce, a dwie drobno posiekać i zeszklić na oleju.

Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, dodać cebulę i resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać. Formę (keksówkę) wysmarować masłem i wylać do niej masę ziemniaczaną.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec godzinę. Wierzch powinien być zrumieniony.


Katarzyna Kosmala

Zdjęcie: Katarzyna Kosmala

Warszawa
14°C
Niewielki deszcz
wi_00
pt.
wi_00
15°C
6°C
sob.
wi_00
14°C
2°C
niedz.
wi_00
15°C
2°C
pon.
wi_00
19°C
5°C
wt.
wi_00
22°C
8°C
25. kwiecień 2025 10:07