StoryEditorPrzepisy

Przepis na kurczaka w sosie kawowym

18.04.2021., 13:04h
Mięso z kawą? Tak też można! Oto przepis dla lubiących eksperymenty w kuchni - soczysta pierś kurczaka w sosie kawowym. Czego będziesz potrzebować do jej przygotowania?

Składniki potrzebne na kurczaka w sosie kawowym

  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kawy,
  • 1 pęczek szparagów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g ryżu,
  • 1 czerwona papryka słodka,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego.

Jak przygotować danie?

Pierś przekroić wzdłuż, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe części i obgotować je 5 minut. Na patelni grillowej rozpuścić łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić go, dodać szparagi i dusić na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, ułożyć mięso i smażyć z dwóch stron. Dodać plasterki papryki.

Kawę zaparzyć szklanką wrzątku i przecedzić przez sitko. Gorącą wymieszać z miodem i wlać do mięsa. Gotować, aż sos się zredukuje, wyłączyć i dodać łyżkę masła. Wymieszać do rozpuszczenia się masła. Wyjąć mięso, dodać śmietanę, ocet balsamiczny i wymieszać. Na talerzu ułożyć ryż, szparagi, mięso. Mięso polać sosem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 07:40