StoryEditorPrzepisy

Przepis na leniwe pierogi

05.04.2020., 09:04h
Przyszedł czas na klasykę polskiej kuchni - pyszne, pulchne pierogi leniwe. Z czym je podawać? Nadadzą się jako deser z bitą śmietaną, można je także jeść w formie wytrawnej - z zasmażką i soczystym mięsem. Jak zrobić domowe leniwe pierogi?

Składniki potrzebne na leniwe pierogi

  • 1/2 kg białego sera,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • sól.

Jak przygotować leniwe pierogi?

Rozdrobnić ser. Oddzielić żółtka od białek i dodać żółtka do sera. Dodać trochę soli, mąkę i wszystko wymieszać. Ubić białka i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Położyć ciasto na posypaną mąką matę.
Uformować wałki grubości 3 cm i pokroić je na kawałki długości 3 cm. Kluski wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną, wyjąć na talerz. Zrumienić na suchej patelni bułkę tartą, dodać masło i polać kluski. 

Warszawa
25°C
Częściowo słonecznie
wi_00
śr.
wi_00
26°C
12°C
czw.
wi_00
27°C
15°C
pt.
wi_00
25°C
11°C
sob.
wi_00
22°C
10°C
niedz.
wi_00
24°C
10°C
14. kwiecień 2025 17:24