StoryEditorPrzepisy

Przepis na letnią sałatkę ze spaghetti i szczypiorkiem

15.08.2020., 10:08h
Letnia dieta powinna obfitować w soczyste sałaty i warzywa, które nie tylko są bogactwem wielu witamin, ale i wody, którą nieustannie tracimy podczas upałów. Satakę można urozmaicić dodając makaron spaghetti oraz aromatyczny ser kozi i szczypiorek. Co jeszcze warto dodać do letniej sałatki z makaronem?

Składniki potrzebne na sałatkę ze spaghetti i szczypiorkiem

Składniki dla 4 osób:
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 300 g spaghetti,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g sera koziego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • trochę soku z cytryny,
  • liście sałaty do dekoracji.
 

Jak przygotować sałatkę?

Spaghetti połamać i ugotować w osolonej wodzie al dente (czyli tak, aby było lekko twarde i sprężyste). Przelać zimną wodą. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Dodać razem ze szczypiorkiem do spaghetti.

Pomidorki umyć, przekroić na pół i również dodać do sałatki. Ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku z cytryny. Sałatka pięknie się prezentuje na świeżych liściach sałaty.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:29