Składniki potrzebne na sałatkę ze spaghetti i szczypiorkiem
Składniki dla 4 osób:
- 2 pęczki szczypiorku,
- 300 g spaghetti,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 150 g sera koziego,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- trochę soku z cytryny,
- liście sałaty do dekoracji.
Jak przygotować sałatkę?
Spaghetti połamać i ugotować w osolonej wodzie al dente (czyli tak, aby było lekko twarde i sprężyste). Przelać zimną wodą. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Dodać razem ze szczypiorkiem do spaghetti.
Pomidorki umyć, przekroić na pół i również dodać do sałatki. Ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku z cytryny. Sałatka pięknie się prezentuje na świeżych liściach sałaty.
Pomidorki umyć, przekroić na pół i również dodać do sałatki. Ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku z cytryny. Sałatka pięknie się prezentuje na świeżych liściach sałaty.