StoryEditorPrzepisy

Przepis na łososia w galarecie

15.02.2020., 10:02h
O tym, dlaczego warto spożywać łososia, będącego skarbnicą witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych nie trzeba nikogo przekonywać. Najczęściej spotykamy się z przepisami na łososia pieczonego lub smażonego w towarzystwie warzyw. A jak podawać go na zimno? Oto nasza propozycja na delikatnego, gotowanego łososia w galarecie.

Składniki potrzebne do przygotowania łososia w galarecie

  • 2 kg fileta z łososia,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1 por,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 żelatyny (40 g),
  • 2 l wody.

Jak przygotować łososia?

Rybę oczyścić z ości, zdjąć skórę, pokroić na porcje szerokości 3–3,5 cm.

Warzywa z cebulą ugotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu wyjąć marchew (do późniejszej dekoracji). Do wywaru dodać dwie łyżki soli i pieprz według uznania. Włożyć kawałki ryby.

Gotować rybę około 25 minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Wlać dwie łyżki octu. Wyjąć rybę z wywaru, delikatnie ułożyć na ręczniku papierowym. Zostawić do odsączenia.

Dodać do gorącego wywaru żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić wywar do wystygnięcia. Następnie ułożyć na półmisku i udekorować według uznania: do wyboru majonez, cytryna, oliwki, ogórek, jajka, marchew. Wszystko zalać wcześniej przygotowaną żelatyną.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:56