Składniki potrzebne na gofry gryczane ze śliwką
Składniki na ciasto:
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 160 g mąki gryczanej,
- 2 łyżki cukru wanilinowego.
Dodatki:
- 10 śliwek,
- 100 g orzechów włoskich,
- 3 łyżki miodu.
Jak zrobić bezglutenowe gofry gryczane?
Jajko ubić z cukrem, dodać mleko, olej oraz resztę składników na ciasto i wymieszać mikserem. Masa powinna być gęsta. Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
Śliwki wypestkować i pokroić je na małe plasterki. Na gofrach układać plasterki śliwek, posypać posiekanymi orzechami i polać miodem.
Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 41/2021 na str. 44. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.