Składniki potrzebne do przygotowania naleśnika z piekarnika
- 1 l mleka,
- 4 jajka,
- około 1/2 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 50 g masła.
Jak przygotować pieczonego naleśnika?
Ubić lekko jajka i cukier. Dodać sól i mleko, powoli, partiami mąkę, a na koniec – stopione masło. Można również nałożyć odrobinę masła na ciasto naleśnikowe wyłożone już na blasze.
Odstawić ciasto na mały „odpoczynek” na czas nagrzewania się piekarnika.
Wlać ciasto na blachę o wyższych brzegach, która jest wyłożona papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Piec 25 minut do uzyskania złotego koloru w piekarniku o temperaturze 225°C lub na termoobiegu w temperaturze 200°C, na drugim od dołu poziomie.
Podawać na ciepło lub zimno z jagodami i miodem. Naleśnik świetnie komponuje się z bitą śmietaną i twarożkiem z cukrem wanilinowym.