Składniki potrzebne na naleśniki z rybą i szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
1 szklanka mąki,
100 g szpinaku,
3 jajka,
szczypta soli,
około 2 łyżek oleju.
Składniki na nadzienie:
- 400 g ryby (dorsz, mintaj),
- serek kremowy z ogórkiem,
- sól, pieprz,
- roszponka,
- masło klarowane lub olej do smażenia,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku.
Jak przygotować naleśniki?
Szpinak zalać mlekiem i utrzeć blenderem na jednolitą masę. Dodać resztę składników i zrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać więcej mąki. Jeśli za gęste – odrobinę mleka. Rybę pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać rybę, poddusić, doprawić do smaku. Naleśniki posmarować serkiem, ułożyć rybę, roszponkę i złożyć.