Składniki na naleśniki z batatów na słodko
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki purée z batatów,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mąki,
- 1 cukier wanilinowy,
- olej do smarowania patelni.
Składniki na nadzienie:
- miód,
- borówki,
- orzechy włoskie.
Jak przygotować naleśniki?
Upieczonego, ostudzonego batata przełożyć do miski, dodać mleko, jajka i zmiksować. Dodać resztę składników i zmiksować. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki, jeśli za gęste – odrobinę mleka.
Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki. Naleśniki smarować odrobiną miodu, zwijać w ruloniki, układać. Polać miodem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i świeżymi borówkami.