Składniki potrzebne na ogórki z chilli
- 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych,
- 2 główki czosnku,
- 4 łyżki soli,
- 2 łyżeczki chilli w proszku,
- 1/2 kg cukru,
- 8 łyżek oleju,
- 1 i 1/2 szklanki octu.
Jak je zrobić?
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić ze skórką na cztery części wzdłuż, na paski. Jeśli są przerośnięte, należy wykroić nasiona. Posypać czterema łyżkami soli i odstawić na 12 godzin, najlepiej na noc. Odlać wodę z ogórków, posypać je chilli i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zagotować olej, ocet i cukier. Gorącą zalewą zalać ogórki, wymieszać i odstawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie przekładać do słoików razem z zalewą. Pasteryzować 10 minut.