Składniki niezbędne do przygotowania omletu:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 8 czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła klarowanego lub olej do smażenia
- mały serek waniliowy
- 2 łyżki dżemu malinowego/truskawkowego
- owoce (borówki, jeżyny, maliny)
Jak przygotować pyszny omlet?
Jajka ubić z cukrem, dodać mleko oraz mąkę. Całość ubić na jednolitą, gęstą masę. Patelnię nagrzać, masło rozpuścić. Wlać masę, zmniejszyć ogień i przykryć przykrywką, smażyć na małym ogniu, aż masa się zetnie, a następnie przełożyć omlet na drugą stronę.
Omlet przełożyć na talerz, pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt ułożyć łyżeczką porcję serka, dżemu i ułożyć owoce.
Omlet przełożyć na talerz, pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt ułożyć łyżeczką porcję serka, dżemu i ułożyć owoce.
- Propozycja podania omletu orkiszowego z serkiem i owocami
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala