Składniki potrzebne na pieczony camembert z chutneyem z czerwonej porzeczki
- 2 kg czerwonej porzeczki bez szypułek,
- 1 szklanka octu jabłkowego,
- 2 cebule, gałązka rozmarynu,
- po 1/2 łyżeczki: zmielonych goździków, ziela angielskiego, cynamonu, pieprzu,
- substancja zagęszczająca, np. pektyna, na 2 kg owoców,
- 1 szklanka cukru,
- 2 sery camembert.
Jak przygotować pieczone camemberty?
Porzeczki oddzielić od zielonych szypułek i wypłukać. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać octem. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Gotować, aż owoce się rozpadną, a cebula zmięknie.
Dodać przyprawy oraz gałązkę rozmarynu, gotować razem około 30 minut. Wyjąć gałązkę, dodać pektynę (jeśli ktoś woli rzadki sos, można pominąć dodanie pektyny) i postępować zgodnie z instrukcją na jej opakowaniu.
Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut. Camembert przełożyć na blachę piekarnika i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z chutneyem.