Składniki potrzebne na piwne kęski z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka,
- olej do smażenia,
- 2 szklanki piwa,
- 2 jaja,
- 3 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany,
- 3 ząbki czosnku.
Jak przygotować piwne kęski?
Pierś ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną porwać na drobne kawałki. Piwo, jaja, mąkę i szczyptę soli wymieszać mikserem. Mięso maczać w cieście, nakładać widelcem na patelnię i smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano.
Wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez oraz śmietanę i wymieszać. Podawać z sosem.