Składniki potrzebne na placuszki z jabłkiem i cynamonem
- 25 dag twarogu,
- 3 jajka,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki cukru pudru do posypania,
- 4 czubate łyżki mąki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- syrop klonowy,
- olej do smażenia.
Jak przygotować placuszki
Twaróg rozgnieść z żółtkami i cukrem wanilinowym. Dodać obrane i starte na dużych oczkach jabłko oraz mąkę. Wymieszać. Z białek ubić pianę z cukrem pudrem. Pianę delikatnie połączyć z masą.
Rozgrzać tłuszcz i nakładać małe porcje ciasta. Smażyć po 2–3 minuty z każdej strony. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Uwaga! Placuszki można smażyć także na suchej patelni.