StoryEditorPrzepisy

Przepis na placuszki twarogowe z miodem i orzechami

19.09.2020., 09:09h
A może śniadanie na słodko? Dlaczego nie! Niezastąpione będą placuszki twarogowe, które wymieszane z orzechami i miodem smakują wprost wybornie. Jak je przyrządzić?

Składniki potrzebne na placuszki twarogowe z orzechami i miodem

  • 250 g białego sera,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • masło klarowane lub olej do smażenia;
  • do podania: 2 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
 

Jak przygotować placuszki?

Ser wymieszać z jajkiem, kaszą manną, cukrem wanilinowym. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję. Nabierać łyżką porcję, w dłoniach formować niewielkie placuszki.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Podawać polane miodem i posypane orzechami.

Warszawa
5°C
Bezchmurnie
wi_00
sob.
wi_00
14°C
1°C
niedz.
wi_00
15°C
2°C
pon.
wi_00
19°C
5°C
wt.
wi_00
22°C
8°C
śr.
wi_00
21°C
8°C
26. kwiecień 2025 15:15