StoryEditorPrzepisy

Przepis na przepyszną kaczkę w sosie porzeczkowo-winnym

19.07.2019., 17:07h
Czerwona porzeczka to doskonały składnik sosów do wszelkich mięs. Korzystajmy z sezonu na porzeczki i wykorzystajmy ją w przygotowaniu kaczki w sosie porzeczkowo-winnym.

Składniki potrzebne do przygotowania kaczki w sosie porzeczkowo-winnym

  • 2 piersi z kaczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 250 g czerwonej porzeczki,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jak przygotować kaczkę?

Piersi umyć, osuszyć i od strony skóry naciąć lekko w poprzek. Mięso doprawić solą, pieprzem i odstawić na co najmniej 2 godziny.
Kaczkę położyć skórą do dołu na suchej patelni i smażyć na wytopionym tłuszczu 10 minut, a następnie obrócić ją i chwilę smażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu, przygotować sos porzeczkowy: wrzucić owoce, dolać wino i redukować na dużym ogniu, dodając miód i sok z cytryny. Jeśli jest kwaśny, dodać więcej miodu.
Sos podgrzewać tak długo, aż zrobi się gęsty. Po wyjęciu kaczki z piekarnika odłożyć ją na 5 minut, by mięso „odpoczęło”.
Piersi kroić na plastry o grubości około centymetra i polać sosem.


Kaczka w sosie porzeczkowo-winnym
Warszawa
15°C
Słonecznie
wi_00
śr.
wi_00
18°C
5°C
czw.
wi_00
12°C
1°C
pt.
wi_00
16°C
5°C
sob.
wi_00
16°C
7°C
niedz.
wi_00
12°C
6°C
21. marzec 2025 11:14