Składniki potrzebne do przygotowania kaczki w sosie porzeczkowo-winnym
- 2 piersi z kaczki,
- sól,
- pieprz,
- 250 g czerwonej porzeczki,
- 1/2 szklanki czerwonego wina,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Jak przygotować kaczkę?
Piersi umyć, osuszyć i od strony skóry naciąć lekko w poprzek. Mięso doprawić solą, pieprzem i odstawić na co najmniej 2 godziny.
Kaczkę położyć skórą do dołu na suchej patelni i smażyć na wytopionym tłuszczu 10 minut, a następnie obrócić ją i chwilę smażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu, przygotować sos porzeczkowy: wrzucić owoce, dolać wino i redukować na dużym ogniu, dodając miód i sok z cytryny. Jeśli jest kwaśny, dodać więcej miodu.
Sos podgrzewać tak długo, aż zrobi się gęsty. Po wyjęciu kaczki z piekarnika odłożyć ją na 5 minut, by mięso „odpoczęło”.
Piersi kroić na plastry o grubości około centymetra i polać sosem.