POŻYWNA TARTA DROŻDŻOWA ZE SZCZYPIORKIEM
Składniki na 12 porcji:
- 200 g mąki, 50 g drożdży,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- 3 jajka, 1 i 1/2 pęczka szczypiorku,
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany,
- 200 ml śmietany 18%,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru.
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę, masło, 1 jajko, pół łyżeczki soli i cukier wsypać do miski, dolać mleko z drożdżami i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć ciastem natłuszczoną blachę i pozostawić na kolejne 10 minut, żeby wyrosło. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Wymieszać 2 jajka z obiema śmietanami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Połowę wymieszać z masą śmietanowo-jajeczną. Wylać nadzienie na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C 35–40 minut. Po upieczeniu posypać pozostałym szczypiorkiem.
Życzymy Smacznego!
Życzymy Smacznego!