Składniki na masę szpinakową: 400–500 g szpinaku (może być mrożony), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz.
Składniki na masę twarogową: 250 g wędzonego twarogu, 200 g śmietany 18%, 1 jajko, sól i pieprz, orzechy włoskie do dekoracji.
Wykonanie: Roztopić i ostudzić masło. Przygotować ciasto. Przesiać mąkę, dodać do niej drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę, jajko i masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie elastyczne. Okryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Masa szpinakowa: czosnek przecisnąć przez praskę. Przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Zeszklić cebulę, dodać szpinak. Przesmażać chwilę. Doprawić pieprzem i solą. Twaróg pokruszyć, dodać jajko i śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę. Doprawić pieprzem i solą. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Dno i boki wyłożyć ciastem. Pierwszą wyłożyć masę szpinakową, następnie masę twarogową. Wierzch udekorować włoskimi orzechami. Tartę piec 25–30 min w temperaturze 190°C. Tarta najlepiej smakuje podana na zimno.
Przepisy i zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Masa szpinakowa: czosnek przecisnąć przez praskę. Przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Zeszklić cebulę, dodać szpinak. Przesmażać chwilę. Doprawić pieprzem i solą. Twaróg pokruszyć, dodać jajko i śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę. Doprawić pieprzem i solą. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Dno i boki wyłożyć ciastem. Pierwszą wyłożyć masę szpinakową, następnie masę twarogową. Wierzch udekorować włoskimi orzechami. Tartę piec 25–30 min w temperaturze 190°C. Tarta najlepiej smakuje podana na zimno.
Przepisy i zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala