StoryEditorPrzepisy

Przepis na pyszny suflet cytrynowy

13.03.2021., 10:03h
Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na lekki, wiosenny deser. Suflet cytrynowy to słodko-kwaśna uczta dla podniebienia. Czego będziesz potrzebować do zrobienia sufletu?

Składniki potrzebne na suflet cytrynowy

  • 2 cytryny,
  • 4 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • masło do wysmarowania foremek,
  • cukier wanilinowy.

Jak przygotować suflet cytrynowy?

Cytryny umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce na małych oczkach, z miąższu usunąć białą skórkę. Cytrynę zmiksować blenderem. Z białek ubić pianę. Żółtka ustawić na garnku z gotującą się wodą i miksować na parze. Dodać cukier puder i ucierać, aż masa zgęstnieje.

Zdjąć z pary, odstawić na 5 minut, następnie dodać masę cytrynową, skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i wymieszać. Ciasto przelać do kokilek albo większej formy wysmarowanej masłem. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Suflet podawać gorący.

Warszawa
8°C
Zachmurzenie duże
wi_00
śr.
wi_00
16°C
4°C
czw.
wi_00
17°C
5°C
pt.
wi_00
19°C
7°C
sob.
wi_00
10°C
-1°C
niedz.
wi_00
3°C
-2°C
02. kwiecień 2025 08:26