Składniki potrzebne na suflet cytrynowy
- 2 cytryny,
- 4 jajka,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- masło do wysmarowania foremek,
- cukier wanilinowy.
Jak przygotować suflet cytrynowy?
Cytryny umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce na małych oczkach, z miąższu usunąć białą skórkę. Cytrynę zmiksować blenderem. Z białek ubić pianę. Żółtka ustawić na garnku z gotującą się wodą i miksować na parze. Dodać cukier puder i ucierać, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z pary, odstawić na 5 minut, następnie dodać masę cytrynową, skórkę z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i wymieszać. Ciasto przelać do kokilek albo większej formy wysmarowanej masłem. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Suflet podawać gorący.