StoryEditorPrzepisy

Przepis na rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym

03.07.2021., 10:07h
Ravioli, czyli tradycyjne włoskie pierożki, można nadziewać na wiele sposobów. Popularne warianty to ravioli z ricottą i szpinakiem, mięsem czy też warzywami. My dzisiaj proponujemy polską wersję sezonową pierożków ze słonecznej Italii czyli rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym. Prawda, że brzmi pysznie?

Składniki potrzebne na rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym

Składniki na ciasto:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ciepła woda.
Składniki na farsz:
  • 8 łodyg rabarbaru,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 1 łyżka masła klarowanego.
Składniki na mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek,
  • 100 ml kwaś­nej śmietany,
  • listki mięty.

Jak przygotować ravioli?

Połączyć mąkę, jajka i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Gdy będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i przesmażyć z cukrem do miękkości na maśle klarowanym.
Truskawki utrzeć ze śmietaną i posiekanymi listkami mięty. Ciasto wałkować cienko, aby utworzyło dwa paski.
Na jednym układać porcję farszu rabarbarowego, przykładać drugi pasek i specjalną formą docis­kać, tworząc jednolity kształt. Ravioli można też ulepić metodą klasyczną. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane musem truskawkowym.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. listopad 2024 01:15