Składniki potrzebne na rabarbarowe ravioli z musem truskawkowym
Składniki na ciasto:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ciepła woda.
Składniki na farsz:
- 8 łodyg rabarbaru,
- 100 g cukru trzcinowego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- 1 łyżka masła klarowanego.
Składniki na mus truskawkowy:
- 500 g truskawek,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- listki mięty.
Jak przygotować ravioli?
Połączyć mąkę, jajka i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Gdy będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki i przesmażyć z cukrem do miękkości na maśle klarowanym.
Truskawki utrzeć ze śmietaną i posiekanymi listkami mięty. Ciasto wałkować cienko, aby utworzyło dwa paski.
Na jednym układać porcję farszu rabarbarowego, przykładać drugi pasek i specjalną formą dociskać, tworząc jednolity kształt. Ravioli można też ulepić metodą klasyczną. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane musem truskawkowym.