Konopne racuchy z miodem i orzechami
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki konopnej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 jajko, niepełna szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- 1 łyżka miodu
Olej do smażenia; do podania:
- 1 łyżka miodu,
- posiekane orzechy (włoskie, nerkowca, laskowe – do wyboru)
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajko, dolać mleko, dodać miód oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Utrzeć mikserem na jednolitą masę, dodać jabłka. Rozgrzać na patelni tłuszcz, układać placuszki i smażyć z dwóch stron. Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podawać polane miodem i posypane posiekanymi orzechami.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajko, dolać mleko, dodać miód oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Utrzeć mikserem na jednolitą masę, dodać jabłka. Rozgrzać na patelni tłuszcz, układać placuszki i smażyć z dwóch stron. Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podawać polane miodem i posypane posiekanymi orzechami.
Życzymy Smacznego