Ravioli z botwinką i fetą
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ciepła woda,
- 2 pęczki botwiny,
- 1 kostka sera feta,
- sól,
- pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia.
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i stopniowo ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Botwinkę drobno posiekać razem z listkami. Na maśle klarowanym zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodać botwinkę i dusić.
Wszystko wystudzić, utrzeć z fetą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko wywałkować w dwa paski. Na jednym ułożyć porcję farszu, przyłożyć drugi pasek i specjalną formą do ravioli docisnąć, tworząc jednolite kształty.
Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane śmietaną i posypane koperkiem.
Wszystko wystudzić, utrzeć z fetą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko wywałkować w dwa paski. Na jednym ułożyć porcję farszu, przyłożyć drugi pasek i specjalną formą do ravioli docisnąć, tworząc jednolite kształty.
Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane śmietaną i posypane koperkiem.
Katarzyna Kosmala