StoryEditorPrzepisy

Przepis na rieskę – fiński chlebek

21.03.2020., 18:03h
Rieska to tradycyjny fiński chleb, do przygotowania którego potrzebujesz jedynie 3 składników - mleka, soli i mąki jęczmiennej. Wypieka się go błyskawicznie, dzięki czemu można podać rieskę na chwilę rodzinnym śniadaniem w sobotni lub niedzielny poranek. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na rieskę

  • 200 ml zimnego mleka,
  • około 2 szklanek mąki jęczmiennej,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak go przygotować?

Wymieszać szybko składniki i od razu zagnieść ciasto rękoma oprószonymi w mące lub wałkiem na placki o grubości 2–3 cm. Z tej porcji ciasta będzie 6 placków o średnicy 12 cm lub 2 duże placki wielkości blachy.

Nakłuć placki widelcem i piec w gorącym piecu do pieczenia lub w piekarniku elektrycznym w temperaturze 250–300°C na średnim poziomie przez 10–15 minut.

Placki będą mieć najlepszą strukturę, gdy ciasto jest możliwie najbardziej zimne, a piec możliwie najbardziej gorący. Wtedy, w zderzeniu gorąca i zimna powstaje para wodna, która sprawia, że ciasto wypiętrza się i będzie kruche.

Warszawa
8°C
Pochmurno
wi_00
pt.
wi_00
7°C
3°C
sob.
wi_00
15°C
4°C
niedz.
wi_00
20°C
9°C
pon.
wi_00
21°C
11°C
wt.
wi_00
19°C
12°C
11. kwiecień 2025 09:44