Składniki potrzebne na risotto z botwinką i bobem
- 1 woreczek ryżu do risotto,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 2 ząbku czosnku,
- 1 dymka,
- około 1/2 l bulionu,
- 2 pęczki botwiny,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 1/2 szklanki młodego bobu,
- 1 łyżka śmietany.
Jak przygotować risotto?
Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną dymkę. Poddusić, dodać ryż i dusić dalej.
Wlać wino i mieszając, czekać aż odparuje. Stopniowo dodawać bulion oraz posiekaną botwinkę i bób. Jeśli bób jest twardy, można go ugotować osobno i dodać na końcu, zdjąwszy skórki.
Kiedy ryż będzie miękki, dodać łyżkę śmietany i posypać parmezanem.
Wlać wino i mieszając, czekać aż odparuje. Stopniowo dodawać bulion oraz posiekaną botwinkę i bób. Jeśli bób jest twardy, można go ugotować osobno i dodać na końcu, zdjąwszy skórki.
Kiedy ryż będzie miękki, dodać łyżkę śmietany i posypać parmezanem.