Składniki potrzebne na gorącą czekoladę z chilli
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta cynamonu,
- kilka plasterków imbiru,
- szczypta kardamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- 30 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka kakao.
Jak przygotować rozgrzewającą czekoladę?
Do rondelka wlać mleko, podgrzać. Dodać połamaną czekoladę oraz kakao i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści.
Następnie dodać miód, przyprawy, wymieszać, po czym dodać plasterki imbiru i podawać gorące
Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 41/2021 na str. 60. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.