Składniki potrzebne na rybę w galarecie
- 1 kg ryby,
- mąka do panierowania,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- 2 cebule;
na zalewę:
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 7 listków laurowych,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka soli,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki żelatyny.
Jak przygotować rybę?
Rybę pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rumiano. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Składniki na zalewę zagotować, po zagotowaniu wyłączyć, dodać żelatynę i wymieszać.
Rybę układać w słoiku, jedna na drugiej. Zalać zalewą i odstawić do ostudzenia, a następnie do lodówki. Przechowywać w lodówce do jednego tygodnia.