StoryEditorPrzepisy

Przepis na sałatkę z grillowaną gruszką, szynką parmeńską i migdałami

26.08.2020., 12:08h
Dziś z cyklu " Gruszka nie pogardzi ni szynką, ni winem" przepis na sałatkę z grillowaną gruszką, szynką parmeńską i migdałami. Życzymy smacznego.

Sałatka z grillowaną gruszką, szynką parmeńską i migdałami

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • liście rukoli
  • płatki migdałowe
  • pół puszki kukurydzy konserwowej

Składniki na sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy

 

Wykonanie:

Składniki na sos wymieszać i utrzeć blenderem. Gruszki obrać i każdą pokroić na 8 części. Rozpuścić masło na patelni do grillowania, gruszki grillować, aż będą miękkie. Na talerzu ułożyć liście rukoli, plasterki szynki, zgrillowaną gruszkę, kukurydzę, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.


Życzymy Smacznego
Warszawa
16°C
Słonecznie
wi_00
śr.
wi_00
16°C
5°C
czw.
wi_00
16°C
5°C
pt.
wi_00
20°C
7°C
sob.
wi_00
10°C
-2°C
niedz.
wi_00
3°C
-3°C
02. kwiecień 2025 09:18