StoryEditorPrzepisy

Przepis na schab gotowany z sosem porzeczkowo-chrzanowym

27.07.2019., 14:07h
Chcesz przygotować ciekawe, a zarazem dietetyczne danie, ale nie nie masz żadnego pomysłu? A co powiesz na gotowany, delikatny schab w asyście wyrazistego sosu porzeczkowo-chrzanowego, który nada charakter całej potrawie? Palce lizać!

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania schabu z sosem porzeczkowo-chrzanowym?

Składniki:

  • 1 kg schabu

Składniki na zalewę:

  • 2 i1/2 l wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula, 5 łyżek soli,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka majeranku.

Składniki na sos:

  • 1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu.

Jak przygotować schab?

Zalewę zagotować, włożyć mięso i gotować 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki. Na drugi dzień ponownie gotować na wolnym ogniu 15 minut. Podobnie jak po pierwszym gotowaniu, ostudzić i włożyć do lodówki.

Na trzeci dzień gotować 15 minut, wyjąć z zalewy, odsączyć, ostudzić i kroić. Porzeczki przełożyć do rondelka, podlać 4 łyżkami wody i zagotować, dodać cukier. Gotować tak długo, aż porzeczki się rozpadną.

Porzeczki przestudzić, dodać chrzan i wymieszać (można według uznania dodać więcej cukru). Przestudzone mięso pokroić w plastry i podawać z przygotowanym sosem.

schab z sosem porzeczkowo-chrzanowym

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. listopad 2024 23:48