Składniki potrzebne na czereśniowe serniczki
- 250 g sera mascarpone,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- masło do natłuszczenia foremek,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 200 g czereśni bez pestek.
Jak przygotować serniczki?
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodać ser, skórkę z cytryny, i wymieszać.
Dodać skrobię kukurydzianą i pianę z białek, wymieszać. Foremki natłuścić masłem, ułożyć wydrylowane czereśnie. Następnie wylać masę do 3/4 wysokości naczynia.
Piec 20 minut w temperaturze 200°C.