Składniki potrzebne na sernik kawowy
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g masła,
- 800 g serka waniliowego,
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku,
- 4 łyżki żelatyny,
- 4 łyżki kawy,
- 3 opakowania biszkoptów,
- 1 puszka masy kajmakowej,
- płatki migdałowe.
Jak przygotować sernik kawowy?
Zaparzyć kawę 2 szklankami wrzątku, odcedzić, odlać pół szklanki naparu i rozpuścić w nim żelatynę. Jaja ubić z cukrem. Zmiksować masło, dodać ubite jaja, serek, mleko w proszku. W reszcie naparu kawowego moczyć biszkopty.
Układać w formie średniej wielkości jeden przy drugim. Wyłożyć połowę masy, znowu biszkopty, następnie drugą część masy i ponownie biszkopty. Na koniec wyłożyć masę kajmakową. Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do lodówki na trzy godziny.