Składniki potrzebne na śledzika w cieście
- 4 filety śledzi (matiasy),
- 1 rulon świeżego ciasta francuskiego,
- 1 czerwona cebula lub szalotka,
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 5 łyżek śmietany 18%,
- sól,
- pieprz do smaku,
- 1 jajko.
Jak przygotować danie?
Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Śledzie pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, śmietaną i przyprawami.
Na rozwiniętym cieście rozłożyć masę, po czym zwinąć je w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować ciastka jajkiem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Na rozwiniętym cieście rozłożyć masę, po czym zwinąć je w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować ciastka jajkiem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.