StoryEditorPrzepisy

Przepis na śledzika w cieście

13.03.2020., 09:03h
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne wersje śledzia, mamy dla ciebie ciekawą propozycję - śledzik z w złocistym i chrupiącym cieście francuskim. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na śledzika w cieście

  • 4 filety śledzi (matiasy),
  • 1 rulon świeżego ciasta francuskiego,
  • 1 czerwona cebula lub szalotka,
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • 1 jajko.

Jak przygotować danie?

Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Śledzie pokroić w kostkę, wymieszać z cebulą, śmietaną i przyprawami.

Na rozwiniętym cieście rozłożyć masę, po czym zwinąć je w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem.

Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować ciastka jajkiem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 


 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 10:49