Składniki potrzebne do przygotowania świątecznej paschy
- 750 g tłustego twarogu,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- torebka cukru wanilinowego,
- 5 żółtek, 100 g płatków migdałowych,
- 100 g rodzynek,
- 8 fig suszonych,
- 10 suszonych moreli,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- łyżki alkoholu.
Jak przygotować wielkanocną paschę?
Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i zalać alkoholem na 15 minut, a następnie odsączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać dwukrotnie zmielony ser i połączyć. Dodać bakalie. Masę przełożyć do formy wyłożonej pieluchą tetrową – może być salaterka lub sitko.
Obciążyć czymś ciężkim i odstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Po wyjęciu z pieluchy udekorować płatkami migdałowymi i rodzynkami. Podawać schłodzoną.
Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać dwukrotnie zmielony ser i połączyć. Dodać bakalie. Masę przełożyć do formy wyłożonej pieluchą tetrową – może być salaterka lub sitko.
Obciążyć czymś ciężkim i odstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Po wyjęciu z pieluchy udekorować płatkami migdałowymi i rodzynkami. Podawać schłodzoną.