Składniki potrzebne do przygotowania sernika
- 1200 g twarogu,
- 2 budynie śmietankowe po 80 g,
- 10 jaj, 1 szklanka cukru pudru,
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 1/2 szklanki cukru (do białek),
- 30 g cukru wanilinowego.
Składniki na spód
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 125 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko.
Jak je przygotować?
Zmiksować ser, cukier puder i cukier wanilinowy. Wbić żółtka, wsypać budynie i wymieszać dobrze mikserem. Ubić białka z połową szklanki cukru pudru, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na końcu ubić śmietanę i połączyć z ciastem.
Połączyć wszystkie składniki na spód, wyrobić ciasto. Wyłożyć je na blachę i nakłuć widelcem.
Na ciasto wyłożyć masę serową i piec 60 minut w temperaturze 150°C (bez termoobiegu).
Połączyć wszystkie składniki na spód, wyrobić ciasto. Wyłożyć je na blachę i nakłuć widelcem.
Na ciasto wyłożyć masę serową i piec 60 minut w temperaturze 150°C (bez termoobiegu).