Składniki potrzebne do przygotowania biszkoptu
- 3 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka.
Składniki na krem mleczny
- 1 kostka masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 1/2 szklanki cukru.
Składniki na krem czekoladowy
- 250 g mascarpone,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 150 ml śmietany 30%.
Jak go przygotować?
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Dodać żółtka i ucierać. Na koniec dodać mąkę i kakao. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 180°C.
Biszkopt wystudzić. Mleko zagotować z cukrem i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć, dodać mleko z cukrem oraz mleko w proszku i ucierać. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Czekoladę połamać, zalać śmietaną i, często mieszając, rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Mascarpone utrzeć, stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę. Krem rozsmarować na białym kremie.
Ciasto schłodzić kilka godzin (najlepiej na noc).
Smacznego!
Biszkopt wystudzić. Mleko zagotować z cukrem i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć, dodać mleko z cukrem oraz mleko w proszku i ucierać. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Czekoladę połamać, zalać śmietaną i, często mieszając, rozpuścić na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Mascarpone utrzeć, stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę. Krem rozsmarować na białym kremie.
Ciasto schłodzić kilka godzin (najlepiej na noc).
Smacznego!