Składniki potrzebne do wykonania pasztecików z mięsem
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 3 żółtka,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/2 kostki masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mąki.
Składniki na farsz:
- 1/2 kg karkówki,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz czarny,
- pieprz ziołowy,
- olej.
Dodatkowo: 1 jajko, 3 łyżki mleka, 3 łyżki maku.
Jak wykonać paszteciki?
Mięso ugotować w osolonej wodzie (około godziny), ostudzić i zemleć. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać zmielone mięso i doprawić do smaku. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i mąki, odstawić, aż zaczną pracować.
Kroić na trzycentymetrowe kawałki i układać na blaszce w odstępach (ciasto wyrośnie). Każdy pasztecik posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Piec, aż paszteciki się zrumienią 20–25 minut w temperaturze 180°C.