StoryEditorPrzepisy

Przepis na smaczne paszteciki z mięsem

27.07.2019., 15:07h
Szukasz pomysłu na sycącą i smaczną przekąskę, która nie pochodzi ze sklepowej półki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na paszteciki z mięsem!

Składniki potrzebne do wykonania pasztecików z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki.

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg karkówki,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy,
  • olej.

Dodatkowo: 1 jajko, 3 łyżki mleka, 3 łyżki maku.


Jak wykonać paszteciki?

Mięso ugotować w osolonej wodzie (około godziny), ostudzić i zemleć. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać zmielone mięso i doprawić do smaku. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i mąki, odstawić, aż zaczną pracować.

W misce umieścić mąkę, dodać żółtka, masło, rozczyn z drożdżami i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na kwadrat, umieścić farsz i rozsmarować, zostawiając pasek bez farszu z jednej strony. Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od strony farszu, a kończąc pustym paskiem.

Kroić na trzycentymetrowe kawałki i układać na blaszce w odstępach (ciasto wyrośnie). Każdy pasztecik posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Piec, aż paszteciki się zrumienią 20–25 minut w temperaturze 180°C.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 17:07