- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g mąki pszennej,
- 1/2 kostki masła.
- 500g malin,
- 3 galaretki malinowe,
- 3,5 szklanki wrzątku.
- 0,5 litra śmietany 36%,
- serek mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
- 3 białka,
- 150 g cukru,
- płatki migdałowe,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Galaretka z malinami: Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Przestudzić i wymieszać z malinami. Tężejącą galaretkę wylać na ostudzone ciasto. Gdy galaretka stężeje można przygotować krem śmietanowy. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone. Masę wyłożyć na galaretkę po upieczeniu bezy.
Beza migdałowa: Białka ubić do otrzymania sztywnej pianki. Dodać cukier stopniowo, aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka. Wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć delikatnie wystudzoną bezę. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.