StoryEditorPrzepisy

Przepis na świąteczny tort Sachera

17.12.2020., 14:12h
Dziś przedstawiamy państwu przepis na tradycyjny austriacki wypiek jakim jest tort Sachera. Jest to tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową. Życzymy smacznego.

toSkładniki na ciasto: 

  • 240 g gorzkiej czekolady
  • 240 g masła
  • 6 białek
  • 160 g cukru
  • 5 żółtek
  • 240 g mąki
  • dodatkowo: dżem morelowy do przełożenia


Składniki na polewę: 

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2–3 łyżki mleka

Wykonanie: 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ją przestudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę. Dodać żółtko i utrzeć razem. Białka ubić z cukrem. Pianę dodać, delikatnie po łyżce, do masy z masłem, czekoladą i żółtkami. Do powstałej masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy i piec godzinę w temperaturze 190°C. Składniki na polewę zagotować i przestudzić. Gdy ciasto dobrze przestygnie, przekroić je, posmarować dżemem, przykryć, wierzch również posmarować dżemem i oblać polewą czekoladową. Odstawić do lodówki, aby masa zastygła.

.



Życzymy Smacznego!


Warszawa
13°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pon.
wi_00
21°C
10°C
wt.
wi_00
18°C
11°C
śr.
wi_00
25°C
11°C
czw.
wi_00
25°C
13°C
pt.
wi_00
22°C
11°C
10. kwiecień 2025 10:29