toSkładniki na ciasto:
- 240 g gorzkiej czekolady
- 240 g masła
- 6 białek
- 160 g cukru
- 5 żółtek
- 240 g mąki
- dodatkowo: dżem morelowy do przełożenia
Składniki na polewę:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2–3 łyżki mleka
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ją przestudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę. Dodać żółtko i utrzeć razem. Białka ubić z cukrem. Pianę dodać, delikatnie po łyżce, do masy z masłem, czekoladą i żółtkami. Do powstałej masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy i piec godzinę w temperaturze 190°C. Składniki na polewę zagotować i przestudzić. Gdy ciasto dobrze przestygnie, przekroić je, posmarować dżemem, przykryć, wierzch również posmarować dżemem i oblać polewą czekoladową. Odstawić do lodówki, aby masa zastygła.