Składniki potrzebne na szparagi w cieście naleśnikowym
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- ok. 2 łyżki oleju;
- dodatkowo: ziarno sezamu, olej do smażenia; pęczek szparagów.
Jak przygotować danie?
Szparagi odłamać od twardych części i obgotować przez ok.2 minuty. Odcedzić. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i wylać je na głębszy talerz. W drugim talerzyku przygotować ziarno sezamu.
Obgotowane szparagi trzymać za „główkę”, obtaczać w cieście naleśnikowym i posypywać sezamem. Samej główki nie obtaczać w cieście.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
Obgotowane szparagi trzymać za „główkę”, obtaczać w cieście naleśnikowym i posypywać sezamem. Samej główki nie obtaczać w cieście.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.