Wykonanie: Łososia opłukać. Jeśli jest ze skórą – delikatnie ściągnąć ją nożem. Każdy płat ryby podzielić na mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Sok z pomarańczy wymieszać z syropem klonowym i oliwą. Polać nim rybę, a następnie obtoczyć ją w marynacie i odłożyć na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C. Na plastrach łososia ułożyć połówki plasterków pomarańczy. Piec przez ok. 20 min. Upieczoną rybę posypać płatkami migdałów. Podawać z różyczkami brokuła.
Składniki: 450 g filetu z łososia, 1/2 pomarańczy, 1 ugotowany brokuł, płatki migdałów (uprażone na patelni).
Składniki na marynatę: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, sok z 1/2 pomarańczy, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, 1 łyżka oliwy.
Wykonanie: Łososia opłukać. Jeśli jest ze skórą – delikatnie ściągnąć ją nożem. Każdy płat ryby podzielić na mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Sok z pomarańczy wymieszać z syropem klonowym i oliwą. Polać nim rybę, a następnie obtoczyć ją w marynacie i odłożyć na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C. Na plastrach łososia ułożyć połówki plasterków pomarańczy. Piec przez ok. 20 min. Upieczoną rybę posypać płatkami migdałów. Podawać z różyczkami brokuła.