Tartaletki ze szpinakiem i pomidorkami
Składniki na 4 tartaletki (niskie formy o średnicy 12 cm) na ciasto:
- 250 g mąki krupczatki,
- 1 żółtko,
- 125 g masła (o temperaturze pokojowej),
- 50 g zimnej wody,
- sól,
- groch lub ryż – 300 g do obciążenia ciasta podczas pieczenia.
Na farsz:
- 250 g mrożonego szpinaku,
- 1 żółtko,
- 250 g sera ricotta,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka pomidorków koktajlowych lub suszonych pomidorów,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 3 łyżki masła klarowanego.
Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć formy do tartaletek papierem do pieczenia, a boki posmarować delikatnie masłem. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyłożyć nim blaszki i wstawić na godzinę do lodówki. Na schłodzone ciasto położyć warstwę papieru do pieczenia i wysypać na nie suchy groch lub ryż (nieugotowane), aby obciążyć ciasto i zapobiec wyrastaniu.
Tartaletki smakują doskonale na ciepło, jak i na zimno.
Pomysł i wykonanie: M. Mądry/Republika Słoneczna,
tekst: K. Bieniecka-Drzymała, zdjęcia: M. Adamczewska