Składniki potrzebne na malinowy tort z bezami
Składniki na bezę:
- 8 białek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki octu,
- 2 szklanki cukru.
Składniki na masę:
- 1 i 1/2 litra śmietanki 36%,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 serek mascarpone,
- 6 łyżek konfitury malinowej,
- 6 śmietan-fiksów,
- 1 szklanka malin,
- 250 g borówki amerykańskiej,
- listki melisy.
Jak przygotować tort?
Piekarnik nagrzać do 120°C. Przygotować trzy blaszki, każdą wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia, najlepiej przy pomocy przykrywki, narysować ołówkiem równe koła. Białka na bezę ubić sztywno. Dodawać partiami cukier i długo ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
Masę wyłożyć w równych częściach na 3 formy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika wszystkie blachy jednocześnie. Piec przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i piec (suszyć) bezę przez minimum 2,5 godziny.
Po przestudzeniu bezy można przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru. Gdy śmietana jest sztywna, dodać konfiturę malinową, serek mascarpone, śmietan-fiksy i wszystko razem ubić. Masą przełożyć bezy, również posmarować wierzch i udekorować malinami i borówkami oraz listkami melisy.
Masę wyłożyć w równych częściach na 3 formy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika wszystkie blachy jednocześnie. Piec przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i piec (suszyć) bezę przez minimum 2,5 godziny.
Po przestudzeniu bezy można przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru. Gdy śmietana jest sztywna, dodać konfiturę malinową, serek mascarpone, śmietan-fiksy i wszystko razem ubić. Masą przełożyć bezy, również posmarować wierzch i udekorować malinami i borówkami oraz listkami melisy.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala