StoryEditorPrzepisy

Przepis na tort makowy z masą kawową

10.03.2018., 16:03h
Przepis na tradycyjny tort makowy z masą kawową , wiśniami oraz migdałami i orzechami. Jest to eleganckie ciasto, które można podać w czasie świąt czy ważnych uroczystości. 
Składniki na ciasto: 1 szkl. maku, 1 szkl. cukru pudru, 7 jaj, 1 łyżka miodu, 5 łyżek bułki tartej.

Składniki na masę kawową: 4 żółtka, 1 i 1/2 szkl. cukru, 400 g masła, 2 łyżki kawy, 3 łyżki wódki.

Dodatkowo: wiśnie drylowane z sokiem, 4 łyżki wódki, płatki migdałowe, orzechy włoskie



Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, bułkę, mak i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek.

Masę przełożyć do okrągłej formy. Piec 45–50 minut w temp. 180°C. Ostudzić i przekroić na 3 cienkie blaty.

Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Dodać kawę, ubijać ok. 10 minut. Zdjąć miskę z pary i ubijać jeszcze chwilę. Masło utrzeć, dodać ubite jajka, dodać wódkę.

Sok z wiśni (ok. 3/4 soku) wymieszać z 4 łyżkami wódki. Nasączyć pierwszy biszkopt, wyłożyć 1/3 masy.



Nałożyć drugi blat, nasączyć i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć trzecim blatem, nasączyć go, posmarować masą.

Wierzch i boki ozdobić. Płatki migdałowe posiekać i obłożyć nimi boki. Wiśnie oraz orzechy ułożyć na torcie. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.





Przepisy  oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 10:36