Składniki na ciasto: 1 szkl. maku, 1 szkl. cukru pudru, 7 jaj, 1 łyżka miodu, 5 łyżek bułki tartej.
Składniki na masę kawową: 4 żółtka, 1 i 1/2 szkl. cukru, 400 g masła, 2 łyżki kawy, 3 łyżki wódki.
Składniki na masę kawową: 4 żółtka, 1 i 1/2 szkl. cukru, 400 g masła, 2 łyżki kawy, 3 łyżki wódki.
Dodatkowo: wiśnie drylowane z sokiem, 4 łyżki wódki, płatki migdałowe, orzechy włoskie
Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, bułkę, mak i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek.
Masę przełożyć do okrągłej formy. Piec 45–50 minut w temp. 180°C. Ostudzić i przekroić na 3 cienkie blaty.
Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Dodać kawę, ubijać ok. 10 minut. Zdjąć miskę z pary i ubijać jeszcze chwilę. Masło utrzeć, dodać ubite jajka, dodać wódkę.
Sok z wiśni (ok. 3/4 soku) wymieszać z 4 łyżkami wódki. Nasączyć pierwszy biszkopt, wyłożyć 1/3 masy.
Nałożyć drugi blat, nasączyć i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć trzecim blatem, nasączyć go, posmarować masą.
Wierzch i boki ozdobić. Płatki migdałowe posiekać i obłożyć nimi boki. Wiśnie oraz orzechy ułożyć na torcie. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, bułkę, mak i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek.
Masę przełożyć do okrągłej formy. Piec 45–50 minut w temp. 180°C. Ostudzić i przekroić na 3 cienkie blaty.
Żółtka utrzeć na parze z cukrem. Dodać kawę, ubijać ok. 10 minut. Zdjąć miskę z pary i ubijać jeszcze chwilę. Masło utrzeć, dodać ubite jajka, dodać wódkę.
Sok z wiśni (ok. 3/4 soku) wymieszać z 4 łyżkami wódki. Nasączyć pierwszy biszkopt, wyłożyć 1/3 masy.
Nałożyć drugi blat, nasączyć i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć trzecim blatem, nasączyć go, posmarować masą.
Wierzch i boki ozdobić. Płatki migdałowe posiekać i obłożyć nimi boki. Wiśnie oraz orzechy ułożyć na torcie. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala