Składniki potrzebne na tort maślany
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
3/4 szklanki mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na masę:
- 1 i 1/2 kostki masła,
- 5 łyżek cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 i 1/2 szklanki mleka;
- dodatkowo: alkohol lub mocna herbata do nasączenia,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 100 g płatków migdałowych.
Jak przygotować tort?
Białka ubić, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Gdy masa będzie lśniąca, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35–40 minut w temperaturze 170°C.
Ugotować budyń z półtorej szklanki mleka, dodając do niego 5 łyżek cukru. Masło utrzeć, a potem dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć, wyłożyć część masy, przykryć kolejnym blatem, postąpić podobnie, nakryć trzecim i wyłożyć resztę kremu. Posmarować również boki tortu, obsypać je wiórkami, a na wierzchu ułożyć płatki migdałowe. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.
Ugotować budyń z półtorej szklanki mleka, dodając do niego 5 łyżek cukru. Masło utrzeć, a potem dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć, wyłożyć część masy, przykryć kolejnym blatem, postąpić podobnie, nakryć trzecim i wyłożyć resztę kremu. Posmarować również boki tortu, obsypać je wiórkami, a na wierzchu ułożyć płatki migdałowe. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.