StoryEditorPrzepisy

Przepis na tort maślany

16.05.2020., 10:05h
Ten pyszny wypiek przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości  - śmietankowy tort maślany obsypany wiórkami i płatkami migdałowymi. Jest lekki i nie wymaga do przygotowania wielu składników. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na tort maślany

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek,
    3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki na masę:

  • 1 i 1/2 kostki masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka;
  • dodatkowo: alkohol lub mocna herbata do nasączenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g płatków migdałowych.

Jak przygotować tort?

Białka ubić, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Gdy masa będzie lśniąca, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35–40 minut w temperaturze 170°C.

Ugotować budyń z półtorej szklanki mleka, dodając do niego 5 łyżek cukru. Masło utrzeć, a potem dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć, wyłożyć część masy, przykryć kolejnym blatem, postąpić podobnie, nakryć trzecim i wyłożyć resztę kremu. Posmarować również boki tortu, obsypać je wiórkami, a na wierzchu ułożyć płatki migdałowe. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. listopad 2024 12:38